Het doel van netwerken

Iedereen weet dat netwerken belangrijk is. Maar wat is netwerken nou precies en waarom is het zo belangrijk? In deze tekst leggen wij je uit waarom netwerken onmisbaar is voor jouw organisatie.

Wat is netwerken?

Netwerken is het actief uitbreiden en onderhouden van jouw (zakelijke) contacten. Je deelt kennis met deze contacten en vica versa. Daarnaast is de kans aanwezig dat ze jouw bedrijf aanraden bij hun eigen netwerk, mits ze een goede connectie met je hebben. Stel dat je een bedrijf hebt in webdesign. Dan is de kans groot dat ze jou aanraden als iemand in hun netwerk daarvoor een partner zoekt.

Waarom netwerken?

Het delen van kennis met elkaar is bevorderend voor beide partijen. Je helpt elkaar namelijk verder, bijvoorbeeld met het laten groeien van jullie organisaties.

Ook is het makkelijker om aan een baan te komen, als je hiernaar op zoek bent. Wanneer je in gesprek raakt, begint het balletje vaak te rollen. Wellicht kennen zij nog een goede werkgever die toevallig op zoek is naar nieuw personeel. Diegene kan dan direct een goed woordje voor je doen!

Niet alleen op zakelijk vlak heeft het voordelen, ook op persoonlijk vlak heeft het altijd zin om te netwerken. Je krijgt een breder beeld van de wereld dankzij netwerken. Je ontmoet mensen met een andere ideologie of mindset, waar jij weer van kan leren.

Hoe netwerken?

Netwerken kun je op veel verschillende manieren doen. Zowel offline als online.

Online netwerken is, zoals de naam al doet vermoeden, netwerken via het internet. De meest voorkomende manier is natuurlijk via LinkedIn. Dit platform is er specifiek voor gemaakt om te netwerken. Daarnaast zijn er netwerkcommunity's via chatkanalen als Discord.

Offline netwerken is de vaakst voorkomende manier van netwerken. Je gaat face-to-face praten met mensen bij bijvoorbeeld netwerkborrels, bedrijfsborrels, zakelijke evenementen en meer. Hier doe je nieuwe zakelijke contacten op en kom je wellicht bestaande connecties tegen. Die mensen kun je later altijd goed gebruiken. Wellicht kom je iemand tegen die connecties heeft bij jouw ideale klant, of bijvoorbeeld iemand die jou kan helpen bij een financieel plan maken .

Er zijn zelfs bepaalde community's die zich specifiek richten op netwerken. Zij organiseren vaak lokale bedrijfsborrels, vrijmibo’s (vrijdag middag borrels), workshops en cursussen. Op deze evenementen is het van belang dat je altijd het gesprek aan gaat met anderen om zoveel mogelijk nieuwe contacten te vergaren.

Voordelen van het hebben van een netwerk

Zoals al eerder vermeld zorgt het hebben van een netwerk ervoor dat je een bredere kijk op de wereld krijgt. Daarnaast doe je waardevolle kennis op die jou zakelijk verder helpt, maar waarvan je ook op persoonlijk vlak groeit. Ook verbetert het je carrièrekansen. Via jouw netwerk verhoog je de kansen op een baan, opdracht of nieuwe uitdagingen.

Direct beginnen met netwerken?

Wil je lid worden bij een leuke businessclub én woon je in de omgeving van Zoetermeer? Kom dan langs bij de Business Breakfast Club! Bij deze businessclub leer je al snel nieuwe mensen kennen en steun je direct een goed doel.

Meer informatie